Busk

Om sommeren kan bær være med til at forsøde din tilværelse. Det kan være solbær, hindbær eller brombær, der er mange slags. De kan med fordel bruges til at spise ovenpå sommerens desserter, du kan lave frugtsaft og marmelade – de også kan fryses, og dermed kan du gemme alt det gode til senere.

Har du interesse i at dyrke dem, så følg med her, hvor du får lidt tips til, hvordan de skal vandes og hvordan du får mest muligt ud af dine buske

Sådan planter du buskene

Vil du have mulighed for plante bær hele året rundt, så skal du købe dem i potter. Køber du derimod ikke buskene i potter, skal de plantes inden, der kommer blade på. Det er enten om foråret eller om efteråret. Du skal tænke på, at buske med bær er vild med sol, så derfor må de gerne stå i fuld sol hele dagen. Sørg for at der bliver vandet godt, så de får godt med vand i specielt tørkeperioder. Når bæerne skal vokse og modnes, har de brug for rigelig mængder med vand – ellers bliver bæerne små.

Sunde bærbuske

Du skal sørge for at kigge planterne godt igennem, inden du køber dem, så du er sikret nogle sunde planter. Dermed slipper du for at skulle bekæmpe diverse skadedyr. Du får også sunde buske ved at beskære dem korrekt – derfor skal du beskære dem helt ned lige efter plukningen. Det er en god måde at få tyndet ud i – samtidig med at der kommer luft og godt med lys mellem skuddene. Især bærbuske har brug for jordens gødningsstoffer, så derfor kan du med fordel give dem gødning, alternativt kan du lægge et tykt lag kompost på ved planterne. Hvis du vil gøre det lidt lettere for dig selv, findes der også opstammede buske, men vil du have mange bær, risikerer du at blive skuffet, da disse buske ikke giver nær så mange bær.

Den meget populære blåbærbusk

Blåbærbusken er blevet meget populær. Folk synes at smagen er fantastisk, og samtidig er der også en stor interesse for de sunde ting, som blåbær indeholder. Blåbær er blevet kendt for at give et godt syn, fjerne mavefedt, give en god korttidshukommelse, balance og koordination.

Har du allerede rododendron i haven, kan du med fordel plante disse to planter sammen, da blåbær er en surbundsplante. Som med alle andre frugt- og bærbuske er det en god ide at plante mindst to forskellige sorter ved siden af hinanden. Buskene blomstrer i april og maj med hvide og lyserøde blomster. Når du kommer til midten af juli og helt hen til september, kan du begyndte at plukke bæerne.

Mange børn elsker desuden bær, da de er søde og friske. Om sommeren kan børn selv være med til at plukke de dejlige bær, man behøver ikke at tage specielle forholdsregler for at kunne plukke dem, da de ikke stikker. De kan endda plukkes i badetøj, har dit barn en UV dragt baby på, vil det heller ikke gøre noget.

Rigtig god tur i haven!