Telte

Telte er uundværlige i mange forskellige henseender. De kan bruges på camping med familien, på lejrtur med klassen eller på vandreturen i det fri. Det er ikke bare et sted, man skal overnatte, da det under hele opholdet i naturen fungerer som et hjem. Derfor er det også vigtigt, at du får valgt det rigtige telt, som passer til dig og dine behov.

 

Størrelse og vægt

Telte fås i mange forskellige størrelser. Du kan få små, som passer til 1-2 personer, du kan få store, som passer til helt op til 20 personer, og så kan du få nogle, som passer til alt midt i mellem. Du kan ligeledes få dem i forskellige former såsom tunnel, kuppel eller tipi. Det er selvfølgelig vigtigt, at du tager udgangspunkt i din egen situation, så du får en størrelse, der passer til dit behov. Størrelserne er ofte opgjort i hvor mange personer, der er plads til. Denne betegnelse skal således forstås som antal mennesker, der kan sove ved siden af hinanden. Hvis du har meget oppakning med, skal du således være opmærksom på, at der skal være plads til dit udstyr. Uanset om du rejser alene eller med en makker, kan det derfor anbefales at du/i medbringer et, som passer til flere end i er. Ligeledes er det vigtigt, at du forholder dig til vægten, da det kan få afgørende betydning, hvis du skal fragte det over længere strækninger, hvilket ofte vil være tilfældet på vandreture og andre ekspeditioner. På camping eller lejrtur vil dette være mindre væsentligt, da man ofte kører til destinationen.

Som opsummering er størrelse, pakstørrelse og vægt tre væsentlige faktorer at tage stilling til.

 

Kvalitet og holdbarhed

Som med så mange andre ting går kvalitet og pris hånd i hånd. Derfor får du altså højere kvalitet, hvis du er villig til at lægge lidt penge. Da det er dit hjem under dit ophold i naturen, anbefales det ikke, at det er her du vælger at spare.

Hvis man ikke er ekspert på området, kan det være svært at vide, hvad god kvalitet er. Et godt sted at starte når man vil undersøge kvalitet er ved specifikationen vandsøjletryk. Vandsøjletryk er den tekniske definition på mængden af vand i millimeter, som 1 kvadratmeter af teltdugen kan modstå, før vandet går igennem. Et med højt vandsøjletryk kan modstå mere vand end et med lavt. Igen kan det være svært at forholde sig til et tal for vandsøjletryk, og der er også forskel ved oversejl og bund. Hvis oversejlet har et vandsøjletryk på 3000 mm., kan det klare næsten alt regn, hvor bundens vandsøjletryk helst skal nærme sig 10.000 mm, da man har kontakt med denne og presser den mod jorden. Vandsøjletryk er et udtryk, du skal kigge på, hvis du køber telte af nylon. Bomuldstelte er som udgangspunkt altid vandtætte men kan ved hård regn blive udfordret.

 

Nemt at slå op

Når du skal vælge mellem de mange telte på markedet, kan du også kigge på, hvor nemme de er at slå op. Ved nogle kan inder- og ydertelt slås op i samme bevægelse, hvor det ved andre skal gøres i to separate handlinger. Det terræn du vil slå lejr i har også indflydelse på, hvor nemt det er at sætte din lejr op. Overvej at medbringe et footprint, som kan skabe et mere jævnt og solidt underlag og beskytte mod skarpe sten og grene på jorden.