Gode liv

Jeg voksede op ude på landet, med en far og en mor der gjorde alt hvad de kunne for at få tingene til at hænge sammen. Vi var 4 børn, og der var ikke meget arbejde at finde i området, så tingene holdt hårdt. Jeg er dog evigt taknemlig for al den kærlighed de formåede at give til os, og de ofringer de har lavet igennem tiden for at vi børn ikke skulle mærke, hvor hårdt det stod til med økonomien.

Der er mange andre danskere der er vokset op under lignende forhold, og helt sikkert også nogle, der er vokset op i langt værre. En af de ting man næsten altid tager med sig, fra sådan en baggrund, er en nærmest fanatisk evne til at spare penge på alting. Det er dog både på godt og ondt. De gode sider kan du nok selv regne ud, så jeg vil blot gennemgå nogle af de områder, hvor det går for vidt.

Du har nok hørt begrebet om, at det er ”dyrt at være fattig”. Det skyldes at man som fattig ofte er nødt til at træffe beslutninger, der er billige her-og-nu, men som reelt er dyrere på sigt. Sko er et af de eksempler, der meget ofte bringes op i denne sammenhæng. Det er muligt at købe et par nye sko for 150 kr: det er ”billigt” og det eneste der er indenfor en fattig persons budget. En person der har flere penge at gøre med kan købe et par lækre lædersko til 1500 kr. Det ville tage en fattig person alt for lang tid, at spare om til dem, og ingen har lyst til at rende rundt i bare fødder ind til da. Udfordringen og urimeligheden kommer så af, at de billige sko maksimalt holder 6 måneder. Læderskoene kan derimod nemt holde 10 år, med den rigtige pleje. Den fattige person, der købte de billige sko, ender altså med at bruge flere penge på fodtøj igennem deres livstid, end en rigere person gør.

Et andet eksempel, som var noget jeg selv sad fast i alt for længe, er biler. Det er utroligt svært for mig, at bruge store mængder af penge, fordi jeg har været så vant til at det var umuligt. Jeg har et godt betalt arbejde, en hustru der også tjener en fornuftig løn, og ingen børn. Så økonomien er stærk, og jeg burde virkeligt ikke behøve bekymre mig: det er bare svært at lade være! Det betød så, at jeg kørte rundt i en faldefærdig Golf, som jeg havde arvet fra min far, alt alt for længe. Når jeg tænker tilbage, så har jeg brugt en formue på reparationer af den gamle spand, og det på trods af at den aldrig nogensinde var eller blev behagelig at køre i. Nu har jeg endelig taget mig sammen til at købe en Volvo V60, og nu er det at køre blevet noget jeg ser frem til! Da bilen er ny, og af et godt mærke, så kommer den faktisk også til at tjene sig selv hjem, i forhold til at gå og reparere på den anden. Så lad nu være med at spare det gode liv væk!