Vi har nogle virkeligt dygtige forfattere her i landet, og det er noget der har gjort os bemærket på den internationale bane. Det er dog ikke nødvendigvis et mål i sig selv: selv hvis ingen andre lande forstod at sætte pris på de danske forfattere, så ville vi stadig selv kunne nyde godt af dem. Hvis man ikke helt ved hvor man skal starte når det kommer til danske forfattere, så kan det være godt at kigge efter, hvem der har vundet priser. Her i landet har vi en pris for ”Danskernes Yndlingsforfatter”, og det er en helt og aldeles genial idé. 

Det er nemlig ikke altid, at kritikernes mening om et værk stemmer overens med den almene befolkning. Det er nok tydeligt for de fleste der har hørt en kritiker tale om deres yndlingsfilm eller favorit bog. Man kan kun sidde og ryste på hovedet: det er som om kritikeren går op i en masse ligegyldige detaljer, og slet ikke ser filmen, eller læser bogen, på samme måde som du gør. Men det er jo kun naturligt. Vi ser alle verden på forskellig vis, fordi der er stor variation i vores baggrund. Hvis man har brugt hele sit liv på at studere litteratur på akademisk niveau, så farver det selvfølgeligt den måde man læser en bog på. Man læser praktisk talt en helt anden bog, end den som Hr. eller Fru Jensen læser: for man kan læse imellem linjerne, og lave sammenligninger på kryds og tværs med andre værker. Hvis man gerne vil finde en god bog, og man ikke har en baggrund der minder om en kritikers, så bør man altså undlade at følge anbefalingerne fra kritikerne. Man bør i stedet prøve at finde ud af, hvad mennesker der minder om én selv, går og synes.

Der er selvfølgeligt ingen garanti for, at du kan lide de samme bøger som andre danskere, men chancen er nok større, end at du kan lide de samme bøger som de professionelle kritikere. Det betyder i praksis, at du bør give bøgerne fra Sara Blædel en chance – hun har nemlig vundet Danskernes Yndlingsforfatter hele fire gange! Der er som sagt ingen garantier, men når en forfatter formår at vinde danskernes hjerter fire forskellige år, så har man altså gode odds!

Hendes succes har sandsynligvis noget at gøre med, at hun har været optaget af krimier lige siden hun var et lille barn. Det har altså ikke alene farvet hendes fantasi og inspireret hendes egne skriverier: det har også betydet, at hendes tilgang til krimien som værk inkluderer barnets vinkel. Ting bliver altså ikke gjort unødigt komplicerede: alle kan være med, og alligevel bevares spændingen for alle til sidste øjeblik. Der er selvfølgeligt meget mere at sige om Sara Blædel, men det vigtigste må helt sikkert være: prøv at læse en bog eller to.