Bil

Uanset om du er glad for det eller trist til mode, så er sommeren slut. Det betyder, at det er tid til efteråret, hvor det så småt bliver koldere og koldere indtil sneen begynder at falde – og så bliver det lige en smule koldere. Det har været så varmt det meste af sommeren i år at mange nok bliver glade for en smule regn og vind, men det er nok mest landmændene, der jubler, når sommeren bliver begravet i et hav af blade. Der er dog nogle ting, alle skal være opmærksomme på, når det bliver efterår, og det er især bilejerne, der kan få problemer i den her årstid. Det er blandt andet de skiftende temperaturer, vi godt kan regne med snart bliver hverdag, som skaber problemer. Ingen kan vide, om de skal tage jakke på eller ej, når de går sig en tur, men for bilejerne er problemerne noget større.

Den første ting alle bilejere i Danmark bør tage højde for er som sagt de skiftende temperaturer. Det er især mod slutningen af efteråret, det bliver et problem, da det på den tid af året har det med at skifte mellem frostvejr og tøvejr, hvilket fører til øget risiko for stenslag i bilrude. Hvis du har prøvet at køre lige så stille rundt og så pludselig høre et brag, så ved du, hvor rystende det kan være. Efter første gang bliver overraskelsen dog hurtigt erstattet af irritation over, at du nu skal bruge både tid og penge på at få ruden skiftet.

Når temperaturen bliver lav nok bliver vejene desuden glatte, og så skal vinterdækkene findes frem. Det kan være dyrt at få skiftet vinterdæk, hvis man ikke allerede har regnet det ind i budgettet. Du har måske oplevet det en del gange før, men hvis du er ekstra uheldig kan du risikere, at du bliver nødt til at købe nye vinterdæk – og så bliver der først rigtig problemer med budgettet. Uforudsete udgifter er bare en af de ting, man må lære at leve med og planlægge efter som bilejer.

Sidst men bestemt ikke mindst bør du passe på og lade være med at køre for hurtigt, da der især i efteråret er mange dyr, der hopper ud på vejene. Når vejene så samtidig er glattere, bliver det en rigtig farlig blanding, både for dig og de stakkels dyr, der ubevidst bevæger sig ind på et område, hvor mange af dem desværre mister livet. Hvis du ikke har medfølelse for dyrene, kan du måske overbevises om at passe mere på ved at blive mindet om, at det er dyrt at rette en bule ud, efter man har ramt et rådyr. Det er dog forhåbentlig ikke det eneste, der holder dig tilbage fra at køre for hurtigt på de danske landeveje.